top of page

Yoko Negi schikt geen bloemen. Nee, ze maakt er ware kunstwerken van

De van oorsprong Japanse Yoko Negi (42) woont en werkt zowel in Rotterdam als in Parijs. De bloemenstylist maakt de prachtigste kunstwerken van zowel verse als gedroogde bloemen, die gebruikt worden ter decoratie in winkels, bij mensen thuis of tijdens events zoals bruiloften of tentoonstellingen. Elk werk is uniek en met de hand gemaakt door Yoko, die haar inspiratie uit de natuur haalt.

.Yoko Negi straalt een en al rust uit. Met precies die rust maakt ze majestueuze kunstwerken van bloemen. ,,Ik zie vaak bloemisten in bloemenwinkels heel snel te werk gaan, zonder respect voor de bloemen. Zo werk ik niet. Het is een levend stukje natuur. Ik vind elke bloem prachtig, maar de lathyrus is zeker m’n favoriet en gebruik ik vaak in mijn boeketten.’’

De liefde voor de natuur krijgt ze mee van haar ouders. Als klein meisje maakt ze vele wandeltochten in de bergen in Japan. Vooral de bloemen zijn haar bijgebleven. Kleine schatten van de natuur, die ze meenam als aandenken aan de fijne tijd in de natuur met haar familie. ,,Mijn oma had in Japan een kleine tuin bij haar huis en plukte altijd verse bloemen die ze in haar woning neerzette. Mijn moeder deed dat ook,’’ blikt Yoko terug naar haar tijd toen ze nog in Japan woonde.

Mijn oma had in Japan een kleine tuin bij haar huis en plukte altijd verse bloemen.

Ze verhuist naar Parijs om daar een opleiding tot bloemen stylist te volgen. ,,Ik wilde ook graag de Franse taal leren, zodoende koos ik om deze studie in Frankrijk te volgen. Na mijn studie ging ik aan de slag bij een bloemist en begon ik daarnaast als freelance bloemist en deed ik bloemenstyling voor winkels en events.’’

Als ze op een dag de man van haar dromen tegen het lijf loopt en deze in Nederland blijkt te wonen, waait de Japanse over naar ons land. ,,Hij woonde in Amsterdam en ik in Parijs. Samenwonen in Rotterdam was een tussenoplossing. Vanaf hier ben ik in anderhalf uur in Parijs waar ik nog altijd veel werk, alleen vanwege het Coronavirus nu wat minder.’’

Tot die tijd richt ze zich op de Rotterdamse markt, maar ook in Amsterdam en Den Haag heeft Yoko verkooppunten. Ze verkoopt haar boeketten via shop-in-shops en pop-up shops. Zo verkoopt ze onder meer bij kapperszaak Hairstudio Picnic in Blijdorp van de van oorsprong Japanse kapper Yasuhito Shoji, maar ook houdt ze geregeld een verkoopdag bij de Rotterdamse modedesigner Daisy Kroon in Rotterdam-Noord.

Yoko maakt elk boeket en bloemstuk zelf met de hand in haar atelier aan huis. ,,Tijdens het maken van een boeket laat ik me leiden door de bloemen zelf, de kleur, de textuur. Mijn boeketten zijn in hun natuurlijke vorm, niet asymmetrisch en vaak juist weelderig. Ik hou erg van pastelkleuren.’’

De bloemen stylist laat zich graag inspireren door de stillevens van schilderijen in het Rijksmuseum, het Mauritshuis en Dordt museum. ,,De lichtinvallen, de zachtheid en kleurnuances vind ik zo mooi,’’ vertelt ze dromerig. Net zo dromerig als haar boeketten zijn. Die niet alleen vers zijn, maar ook maakt ze weelderige creaties die je in huis op kunt hangen. Haar zogenaamde flower clouds die ze zelf verft in pastelkleuren en doen denken aan prachtig gekleurde wolkenpartijen die alle kleuren van de regenboog kleuren tijdens een zonsondergang. ,,De natuur blijft altijd mijn grootste inspiratiebron.’’

Wie: Yoko Negi (42)

Wat: Bloemen stylist

Waar: Hairstudio Picnic, Walenburgerweg 84A, 3033 AH Rotterdam

insta: @yokonegi_official


Dit artikel verscheen op 7 november 2020 in het AD-Rotterdams Dagblad. Hier vind je het artikel online.


Comments


bottom of page