top of page

Duizenden stippen vormen eland of beer

Een beer of eland die tot stand is gekomen door het met de hand zetten van duizenden stippen. Met de tekeningen van Strokes & Dots van de Rotterdamse tekenaar Ruben Bos (33) haal je op een unieke manier de natuur in huis.

Ruben Bos zit aan zijn eetkamertafel gebogen over een nieuwe tekening. Met snelle bewegingen zet hij honderden zwarte stippen met zijn ultradunne fineliner. De stippen zullen uiteindelijk uitmonden in een nieuw dier. Het lijkt monnikenwerk en dat is het ook, maar het geeft rust aan zijn hoofd. Naast zijn nieuw te maken werk liggen tekeningen die eerder al het levenslicht zagen onder zijn handen.


Zoals een mechanische walvis die tot stand kwam door een verzoek van een goede jeugdvriend die een tekening nodig had voor zijn master thesis over de vraag wat technologie wel of niet van de natuur kan leren. Andere tekeningen van onder meer een beer, vlinder, narwal, bizon, eland, wolf, gordeldier en miereneter kwamen tot stand door het nauwgezet bestuderen van de dieren op foto of film. Sommigen zag hij op reis.

Zijn notitieboekjes gaan al jaren mee op reis om ze vol te tekenen met vele viervoeters die hij aan zijn oog voorbij zag trekken. Ook bezocht hij Blijdorp meermaals om daar schetsen te maken tijdens zijn cursus tekentechnieken. Bos: ,,Tekenen deed ik als kind al veel. In mijn tienerjaren hield ik me vooral bezig met webdesign en zat ik voornamelijk achter de computer. Rond m’n 28ste heb ik het tekenen weer opgepakt.’’


Overigens was het nooit zijn bedoeling om zijn tekeningen op de markt te brengen. Tekenen doet hij puur omdat hij het leuk vindt. Maar toen vrienden van hem die onlangs hun eigen koffie en interieur zaak Zus en Kees zijn begonnen (die vorige week in deze rubriek sierde) er bij hem op aandrongen om ze bij hun zaak aan de muur te hangen voor de verkoop, ging hij toch overstag. Zijn illustraties Strokes and Dots die geïnspireerd zijn op oude natuurkundige illustraties uit de 19de eeuw en van uitvinders uit de tijd kun je er voor prijzen rond de 20 euro kopen of via zijn site strokesanddots.nl.

Dit artikel verscheen op 8 november in het AD-Rotterdams Dagblad.

Comments


bottom of page