top of page

Studio van de Keijzer

Vergeet de Ikea Pax kast. De op maat gemaakte kasten van Rotterdammer Bas de Keijzer zijn net zo strak en passen wel precies in je kamer.

In het voormalige kantoorpand van Croon elektrotechniek aan de Schiemond huurt Bas sinds april een loods die hij omtoverde tot atelier. Via grote ramen valt prachtig natuurlicht naar binnen. De roldeur van het meters hoge atelier staat wagenwijd open. Buiten is het bloedheet, maar binnen is het gek genoeg zeer aangenaam. De werkplaats ruikt naar hout. Zelf ruikt Bas het niet meer.


Op zijn werkbank wacht een houten wandmeubel om afgemaakt te worden. Achterin zijn atelier staat een enorme formaatzaag. ,,Als meubelmaker kun je niet zonder zo’n apparaat,’’ vertelt Bas met een glimlach om zijn mond. Ook kan hij niet zonder zijn freestafel die hij voor de gelegenheid laat klinken. Het geluid snerpt door de ruimte. Bas beschermt zijn oren met grote zwarte oorbeschermers.


Oude decoupeerzaag


In 2012 begon Bas met een kist gereedschap, gamma schuurmachine en een oude decoupeerzaag. Schuren en zagen gebeurt dan nog in zijn eigen woning in Blijdorp waar je binnen no time je kont niet meer kan keren. ,,Ik hou van interieurs en als kind zijnde vond ik de creamiddag op vrijdag altijd het leukst. Ik ging een beetje klussen in mijn eigen huis. Vrienden zagen me bezig en zeiden tegen me dat ik lekker voor mezelf moest beginnen.’’


Omdat Bas graag bij een meubelmaker wil werken, besluit hij op de fiets een rondje door de stad te fietsen en klopt aan bij verschillende meubelmakers. ,,Ik wilde desnoods gratis voor ze werken, maar niemand zag het zitten om tijd te steken in iemand die nog niks kon. En dat terwijl ik heel leergierig was. Maar ze zeiden me allemaal dat ik er beter niet aan kon beginnen, omdat er geen droog brood in het vakgebied viel te verdienen.’’Partytent


Ondanks alle demotiverende woorden besloot Bas er toch voor te gaan en zichzelf het vak eigen te maken. ,,Ik stond uren onder een partytent in m’n tuin te zagen. Buren zagen me bezig en zo kwamen eigenlijk de eerste opdrachten binnen. Van een tafeltje tot een hoogslaper. Ik ging het maar gewoon proberen te maken allemaal.’’ Dankzij de opdrachten kan Bas uiteindelijk een loods in Blijdorp betrekken waar hij zijn eerste atelier bouwt. ,,De dingen die ik maakte poste ik op Instagram en dankzij die posts kreeg ik weer nieuwe opdrachten.’’


Niet alleen helpt het social media platform hem aan klanten, maar ook het nachtleven van Rotterdam. ,,Ik ging veel stappen en leerde daardoor veel mensen kennen. Veelal gasten van mijn eigen leeftijd die een eigen zaak begonnen en bijvoorbeeld een kast of een balie nodig hadden en mijn hulp wel konden gebruiken.’’ Zo bouwde hij voor Man met Bril koffie een bar, voor kapster Wendy Hameeteman een ombouw voor de radiator.

Niet alleen hielp hij menig Rotterdamse ondernemer aan een op maat gemaakt meubel, ook in veel woningen siert inmiddels een Van de Keijzer meubelstuk. ,,Ik vind het te gek dat ik zelf dingen kan creëren, maar ook het persoonlijke contact vind ik tof. Ik vind het fijn als ik mensen kan helpen door iets te maken waardoor de ruimte zo goed mogelijk wordt benut. Mijn meubels zijn eenvoudig, strak en tijdloos waardoor het jaren mee kan.’’


Zijn klantenbestand reikt inmiddels over de Rotterdamse stadsgrenzen. Ook in Amsterdamse en Utrechtse woonkamers staat een VanDe Keijzer. Maar over weggaan uit deze stad piekert de van oorsprong Gouwenaar niet: ,,Deze stad heeft me alles gegeven. Mijn vriendin, kind, vrienden en eigen meubelmakerij.’’


Waar koop je dit? Je kunt Bas contacten via zijn facebook pagina www.facebook.com/vandekeijzer


Dit artikel verscheen op 11 augustus 2018 in het AD-Rotterdams Dagblad.Comments


bottom of page